Rondreizen - Indonesië
© 

Zuid Sulawesi ontdekking

7-daagse rondreis op Sulawesi  
(deze reis kan je combineren met Java, Bali & Lombok) 

Sulawesi is misschien wel het vreemdst gevormde eiland ter wereld. Het heeft iets weg van een mislukte zeester. De rijke cultuur, ongerepte oerwouden, spectaculaire bergruggen, witte stranden en eindeloze duikmogelijkheden zetten Sulawesi op de kaart.

Tijdens deze 7-daagse rondreis maak je kennis met de Toraja bevolking.  Onze uitvalsbasis is Rantepao, waar verschillende traditionele Torajadorpen in de regio te bezoeken zijn.  Daarna trekken we verder, naar plaatsen waar weinig toeristen komen.  Je maakt een 2-daagse trekking van 5à6 uur stappen per dag.  Je wandelt langs rijstterrassen, smalle paadjes en je steekt kleine riviertjes over.  Je komt bij zeer traditionele dorpen en zijn inwoners.  Je logeert er bij de lokale bevolking. De lokale inwoners tonen je hun traditionele weefkunst of hun houtsnijkunsten.

De lokale bevolkingsgroepen hebben grote invloed gehad op de cultuur van Sulawesi. De Toraja (Centraal-Sulawesi) zijn de bekendste etnische groep van Sulawesi, ze zijn bekend door hun bijzondere begrafenisrituelen en offers.
Het gebied Tana Toraja wordt bevolkt door verschillende Torajastammen. Sinds de christelijke missie in het koloniale verleden zijn veel van de traditionele Torajagebruiken verloren gegaan. De grote stroom toeristen die jaarlijks het gebied bezoeken bewijzen echter dat de Torajacultuur niet aan aantrekkingskracht heeft ingeboet.  Ook al zijn de meeste Toraja christelijk, het traditionele animistische geloof speelt nog altijd een grote rol in het dagelijkse leven. Door het ontbreken van een schriftelijke traditie en doordat alles mondeling werd overgeleverd zijn er talloze variaties ontstaan. Voor de komst van de christelijke missie aanbeden de Toraja vele goden. Een god werd in het speciaal aanbeden, dot was de god van hun familie, clan of stam. De christelijke missie gebruikte deze god om de Toraja te overtuigen.

De begrafenisceremonie is de belangrijkste ceremonie van de Toraja. Als de begrafenisrituelen niet volledig of niet op de correcte wijze worden uitgevoerd, zal de familie een hoop onheil over zich heen krijgen. De overledene moet immers naar de andere wereld worden geholpen. Afhankelijk van de status en de rijkdom van de overledene kunnen de begrafenisceremonies een tot zeven dagen duren. Daar zijn vaak honderden gasten bij betrokken. Net als bij de Balinezen zijn er twee begrafenissen. Een onmiddelijk na het overlijden en de tweede als er voldoende geld is voor de begrafenis. Begrafenissen zijn namelijk allesbehalve goedkoop. Bij de begrafenisrituelen worden namelijk buffels geslacht. Het symbool van rijkdom en macht.  Hoe belangrijker de overledene hoe meer buffels er geslacht worden. De Indonesische regering probeert dit tegen te gaan door op elke geslachte buffel een belasting te heffen. Dat heeft echter niet geleid tot een daling van het aantal gebruikte slachtbuffels.         

Tijdens deze 7-daagse rondreis maak je kennis met de Toraja bevolking.  Onze uitvalsbasis is Rantepao, waar verschillende traditionele Torajadorpen in de regio te bezoeken zijn.  Daarna trekken we verder, naar plaatsen waar weinig toeristen komen.  Je maakt een 2-daagse trekking van 5à6 uur stappen per dag.  Je wandelt langs rijstterrassen, smalle paadjes en je steekt kleine riviertjes over.  Je komt bij zeer traditionele dorpen en zijn inwoners.  Je logeert er bij de lokale bevolking. De lokale inwoners tonen je hun traditionele weefkunst of hun houtsnijkunsten.


 

Dag per dagbeschrijving

Dag 1 : Aankomst Makassar
Vandaag kom je aan in Makassar, de hoofdstad van Sulawesi. Het is een aangename stad met brede lanen.  Je vindt hier goed onderhouden vestingen, zoals Fort Rotterdam, gebouwd in 1545. Interessant is ook de Chinese wijk, met Chinese tempels.

Dag 2 :  Makassar – Rantepao
Rit naar Rantepao. De lunch is voorzien in een visrestaurant in Pare-Pare, dit gaat vooraf aan een mooie rit met vele foto-stops onderweg. Na enige tijd kom je in Tanah Toraja. Dit bergachtige district is het vaderland van verschillende etnische groepen die Toraja worden genoemd.  (Toraja betekent 'de mensen van de bergen' of 'de mensen van het westen'.) De Toraja noemen hun traditionele religie ‘Aluk to Dolo’ (riten van de voorouders) en ze leven volgens de patroonheilige die is gedefinieerd door hun voorouders en goden. Hiertoe behoren indrukwekkende rituelen zoals hun begrafenissen.  De schitterende in hout gesneden huizen met de opmerkelijke daken, de zogenaamde tongkonan, worden ook gebouwd volgens de beginselen van ‘Aluk to Dolo’ . Hoewel de meeste Toraja christelijk zijn tegenwoordig , hebben ze nog vele tradities die voortleven.

Dag 3 :  Rantepao
Tijdens deze dag bezoek je meer Toraja dorpen en bezienswaardigheden per minibus. Je krijgt een goed beeld van de cultuur van heden en verleden van de Toraja. Deze pittoreske dorpjes bevinden zich in een prachtig bergachtig landschap gedomineerd door rijstterrassen en bamboebossen. Je ziet de verschillende manieren waarop de Toraja hun doden begraven, zoals ‘opgehangen’ graven en de bekende stenen graven bewaakt door poppen, tau-tau, hoog op een rots. Ook de baby graven in de holtes van grote bomen en reusachtige gesneden traditionele huizen met hun rijst schuren zal op het programma staan vandaag. U brengt een bezoek aan het bergachtige Batututomonga met zijn spectaculaire uitzichten en de mogelijkheid om korte of langere wandelingen te doen.

Dag 4 : Toraja, Eerste dag van de trekking
Vandaag zal je beginnen aan een 2-daagse trekking door een uniek deel van Toraja, niet vaak bezocht door andere toeristen en krijg je de gelegenheid om de nacht door te brengen in een klein typisch Toraja dorp. Het grootste deel van de trekking loop je op grote hoogte (900-1300 meter) met verbazingwekkende uitzichten. Je loopt door rijstterrassen, balanceert op smalle rijstdijken en via kleine onverharde wegen, die alleen gebruikt worden door de plaatselijke bevolking. Soms steek je kleine rivieren over via een bamboe brug of waadt je door het water. De dorpen die je passeert zijn zeer traditioneel en in sommige zul je stoppen om wat thee te drinken of van je lunch te genieten.
De eerste dag stap je ongeveer 6 uur en de tweede dag ongeveer 4-5 uur [dit kan worden aangepast aan uw wensen]. 
U wordt gebracht naar het beginpunt en terug opgehaald op het eindpunt door erkend (lokale) vervoer.  Je bagage zal worden vervoerd per auto. Overnachting in een lokaal huis met primitieve, maar onvergetelijke omstandigheden.

Dag 5 : Tweede Trekkingsdag, transfer naar Rantepao
Je wandelt iets meer dan een halve dag tot aan het eindpunt. Vanaf hier wordt je gebracht naar je hotel in Rantepao.

Dag 6 : Rantepao – Makassar
In de vroege ochtend rijd je met een prive-chauffeur naar Makassar. Deze interessante en gevarieerde route duurt ongeveer 8 tot 9 uur. Aankomst in je hotel in Makassar in de vooravond.

Dag 7 : Makassar – Vertrek
Transfer naar de luchthaven voor uw volgende bestemming

Data & Prijzen

Prijs 2015:
Standaard/budget accommodatie
op aanvraag

Middenklasse/upgrade accommodatie
op aanvraag

Strandverlenging: Vraag ons een aangepaste offerte.


Data 2015:
Afreisdata naar eigen voorkeur, volgens de gekozen luchtvaartmaatschappij.


Inbegrepen in de prijs:

 

 

 • Verblijf in de vermelde accommodatie op basis van een 2-persoonskamer
 • Alle vermelde transfers met een privé wagen met airco
 • Excursie naar Toraja, inclusief toegangsgelden
 • 2 daagse trekking in Tana Toraja, inclusief maaltijden, begeleiding en overnachting
 • Maaltijden zoals vermeld (ontbijt, lunch en avondmaal zoals beschreven)
 • Begeleding van een Engelssprekende gids van dag 1 tot dag 7

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Reisverzekering
 • Visumkosten
 • Optionele excursies
 • Maaltijden 's avonds
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Bij betaling met kredietkaart is er een meerprijs van 2%


Opmerking: de prijs van de reis is gelinkt aan de Indonesische Rupi en kan dus ten alle tijden wijzigen.

 

Praktisch informatie ter voorbereiding van je reis

(algemeen voor Indonesië)

Reisdocumenten:
Iedere Belg of Nederlander dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, nog 6 maanden geldig na retour.
Een visum is vereist.  Deze krijg je bij aankomst in de luchthaven, voor een rondreis van minder dan 30 dagen.  Het visum kost gemiddeld 25 USD per persoon.  Bij een langere rondreis dien je het visum op voorhand te bekomen via de ambassade.
http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisdocumenten/

Verzekeringen:
Het is van belang dat u een degelijke reisverzekering hebt voor uw reis naar China.  Wij bevelen de reisverzekering van Europ Assistance  aan. Indien interesse lichten wij u graag de verschillende mogelijkheden toe.

Gezondheid op reis:
Voor een reis naar Indonesië zijn geen inentingen verplicht.
Aanbevelingen van het Tropisch Instituut in Antwerpen voor reizen naar Indonesië (of raadpleeg uw huisarts)

Geldzaken:
De munteenheid in Indonesië is de Rupiah.  U kunt Euro's of USD meenemen en ter plaatse inwisselen in de lokale munteenheid.

Zakgeld:
Persoonlijke uitgaven tijdens uw reis door Indonesië zijn sterk afhankelijk van uw bestedingspatroon. Voor uw eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief), facultatieve excursies, kleine souvenirs etc. heeft u ongeveer € 100 à 150 per week nodig. Uiteraard is dit bedrag een schatting en is dit gebaseerd op eten in lokale eetgelegenheden, een normale alcoholconsumptie en het kopen van een klein aantal souvenirs.

Indonesië is één van de goedkoopste vakantie landen. Vooral het eten in restaurants is veel goedkoper dan in België of Nederland. Zelfs de luxere restaurants zijn zeer betaalbaar. U hebt ook daar vaak een volledige maaltijd voor € 6,50 tot €11,50 per persoon. Alcoholische dranken zijn relatief echter duur. Wijn is schaars en duur, met uitzondering van de lokale rosé wijn. Zoals overal ter wereld ligt het prijsniveau in de hotels veel hoger dan daar buiten.  Let wel, prijzen kunnen wijzigen...

Fooien:
Het is niet gebruikelijk om in lokale eetgelegenheden waar u bijvoorbeeld een nasi goreng nuttigt een fooi achter te laten. In de gewone en duurdere restaurants en hotels is het echter wel gebruikelijk dat u een fooi achterlaat. Het salaris van personeel in de dienstverlenende sector (bijvoorbeeld serveersters, kruiers, hotelportiers en kamermeisjes) is vaak ook afgestemd op het ontvangen van fooien. Zo zal men zeer teleurgesteld reageren als u niet wat kleingeld (5-10% van de rekening) achter laat. Ook is het gebruikelijk lokale gidsen en chauffeurs aan het einde van hun diensten te tippen. Natuurlijk is de hoogte van de fooi afhankelijk hoe tevreden u bent en hoe goed zij hun best hebben gedaan.

Het uur in Indonesië:
WorldTimeServer.com

Electriciteit en stekkers:
220V beschikbaar
World Electric Guide

Het weer in Indonesië:
Indonesië kent een tropisch klimaat. De oostelijke moesson tussen juni en september brengt droog weer, terwijl de westelijke moesson (regenseizoen) van december tot maart veel regen betekent. In periode tussen de twee moessons regent het zo nu en dan. Zoals overal in de tropen valt de regen meestal in de late middag of in de avond. In de ochtend is het tijdens het regenseizoen over het algemeen helder en zonnig. De regenbuien zijn vaak zeer heftig, maar duren vrijwel nooit lang en het blijft lekker warm. Het hele jaar door schommelen de gemiddelde temperaturen tussen 21° C en 33° C. Behalve in de hoger gelegen gebieden en bergen waar het flink wat frisser kan zijn. De luchtvochtigheid is gemiddeld tussen de 60 en 100%.

Tijdsverschil:
Tijdens de zomertijd is het in Indonesië 6 uur later en in de wintertijd 7 uur later.

Meer informatie over de hotels tijdens je verblijf

Overzicht hotel budget/standaard:
Makassar: Pantai Gapura  (deluxe kamer)
Rantepao: Toraja Prince**


Overzicht hotels middenklasse/upgrade:
Makassar: Pantai Gapura Makassar *** (cottage)
Rantepao: Luta Hotel*** (superior kamer)Xplore360° Special interest tourism - Kouterbaan 15 B, 1745 Opwijk (Belgium) - T: +32(0)52/36.94.08 - F: +32(0)52/35.37.84 - Lic. A6157
© 2008 All rights reserved - Algemene voorwaarden - Website: Projectweb.be