Rondreizen - Sri Lanka
© 

Sri Lanka, verborgen paradijs

8-daagse rondreis met Engelstalige chauffeur/gids.  

Sri Lanka, het vroegere Ceylon, betekent letterlijk het "gezegende eiland".  Dit tropische paradijs in de Indische Oceaan heeft heel wat te bieden; een variërende natuur, een eeuwenoude boeddhistische cultuur, prachtige natuurparken, uitgestrekte stranden en dit in combinatie met een vriendelijke en hartverwarmende bevolking...

Wat het meeste opvalt op Sri Lanka is de ongelooflijke waaier aan verschillende landschappen en zichten. Sri Lanka heet letterlijk vertaald 'prachtig eiland'. Als je rondrijdt over die kleine wegen dwars door de rijstvelden, langs de palmen, de varens en al die andere tinten groen dan kun je deze naam alleen maar onderschrijven. Sri Lanka is maar twee keer groter dan België, maar het herbergt zo'n beetje alles wat Azië te bieden heeft. Van vermaarde culturele sites tot nationaal parken met wilde olifanten en krokodillen, van historische steden tot spectaculaire berggebieden. Het heeft een warme en toegankelijke bevolking en uitgestrekte tropische stranden...

Deze kortere reis van 8 dagen laat je kennismaken met een aantal highlights zoals Sigiriya Rots, Polonnaruwa, Kandy en de prachtige stranden van de Indische Oceaan.

Dag per dagbeschrijving

Dag 1 * Colombo - Negombo
Aankomst in Colombo luchthaven,  ontvangst door een lokale medewerker en transfer naar je hotel in Negombo.
Standaard hotel: Goldi Sands
Superior hotel: Jetwing Blue (deluxe kamer)
Deluxe hotel: The Wallawa  (Bed room)

Dag 2 * Negombo - Pinnawela - Habarana / Sigiriya
Vroeg vertrek naar de vismarkt van Negombo.  Ontmoet er de lokale vissers die er met hun bootjes de vis komen verkopen op de vismarkt.   Deze authentieke vismarkt is de 2e grootste van het land en vindt dagelijks plaats.
Nadien vertrek je met je chauffeur/gids richting het noorden, richting Culturele Driehoek.  Onderweg hou je halt aan het Pinnawela Elephant Orphanage, opgericht in 1975 begon hun opvang met 7 olifantenwezen. Vandaag genieten deze ‘wezen’ van hun kroost en zagen ze ondertussen hun kleinkinderen geboren worden in dezelfde plaats. De originele doelstelling om een opvang te organiseren is wat op de achtergrond komen te staan omdat het toerisme zo snel en sterk opkwam. Nu is het echter een echt educatief centrum en volledig in het teken van conservatie. Met de hulp van binnen- en buitenlandse olifantenexperts is Pinnawela gestart met een wetenschappelijk kweekprogramma van olifanten in gevangenschap. Door de grote vrijheid die de olifanten hier hebben versterken ze de kansen van de individuele olifanten en komen ze het paren door natuurlijk gedrag ten goede. De nabijheid van de rivier speelde hierbij een dominante rol en zo kon al in 1984 de eerste baby-olifant verwelkomt worden in Pinnawela.

Daarna gaat de tocht verder naar Habarana / Sigiriya voor de overnachting in de gekozen accommodatie.
Standaard hotel: Chaaya Village  (superior kamer)
Superior hotel : Cinnamon Lodge (superior kamer)
Luxe hotell: Vil Uyana (Paddy / March Dwelling)

Dag 3 * Habarana - Sigiriya - Pollonaruwa - Habarana
Na het ontbijt gaan we naar Sigiriya, waar we de Sigiriya Rock Fortress beklimmen.  Het fort hoog op de rots dateert uit de 5de eeuw en is een World Heritage Site, gebouwd door Koning Kashyapa (477 - 495 nChr). De leeuwenrots is een citadel van een ongewone en ongeziene schoonheid die zo’n 200 meter hoog uit de jungle verrijst. De rots is het centraal bolwerk van een versterkte stad die zo’n 70 hectare groot was. Een vestingsgracht, bijhorende wallen en rijkelijk aangelegde tuinen omringen de leeuwenrots. Bezoek tevens de gerenommeerde fresco’s 'Heavenly Maidens' van Sigiriya, die in een afgeschermde inham geschilderd zijn en welke benaderd kunnen worden via een draaitrap. De fresco’s zijn gemaakt in verschillende aarde pigmenten die in het natte gips aangebracht zijn.
 
In de namiddag brengen we een bezoek aan Polonnaruwa.
Polonnaruwa, was de tweede stad van Sri Lanka en is opgetrokken in de 11de en 12de eeuw nChr. en is ook een UNESCO World Heritage Site. Hier kun je de ruïnes bewonderen van het Royal Palace, het Gal Viharaya waar 4 schitterende Buddha beelden te bezichtigen zijn. Buddha  'Upright' (staande), 'Sedentary' (biddend) en 'Recumbent' (liggend) geheel uit de rotsen gehouwen. Daarnaast ook de audiëntie hal, het Lotus bad, het beeld van King Parakramabahu, en de Parakrama Samudraya – een meer aangelegd door King Parakramabahu the Great. Er zijn nog meer religieuze monumenten zoals de Shiva Temple, de Lankathilake, de Watadage, de Galpotha, de Kiri Vehera en de overblijfselen van een voormalige tempel van de tand van Buddha. 

Na het bezoek keren we terug naar Habarana en met wat geluk, komen we onderweg wilde olifanten tegen langs de kant van de weg...  
Standaard hotel: Chaaya Village  (superior kamer)
Superior hotel : Cinnamon Lodge (superior kamer)
Luxe hotell: Vil Uyana (Paddy / March Dwelling)

Dag 4 * Habarana - Kandy
Na het ontbijt vertrekken we richting Dambulla. We bewonderen de Dambulla Cave Temple in Dambulla.
Dambulla Rock Temple is gebouwd door King Walagambahu in de eerste eeuw vChr. En is tevens een UNESCO World Heritage Site. Het is ook de meest indrukwekkende van Sri Lanka's cave temples. Het is een complex van maar liefst vijf grotten die zich uitstrekt over 2000 vierkante meter waar alle muren en plafond beschilderd zijn, het is dan ook één van de grootste beschilderde opppervlaktes van de wereld. Het bevat zo’n 150 tekeningen van Buddha waarvan de grootste dan nog eens in de rotsen is uitgehakt en zo’n 14 meter meet. 
 
Daarna gaan we verder richting Kandy via Matale. 
Onderweg brengen we een bezoek aan de Spice Gardens – als variëteit het kruid des levens is, dan is de variëteit aan met de hand geteelde en geplukte kruiden en specerijen hier in de Spice Garden de ontsterfelijke ziel van Sri Lanka. Je kan hier een overvloed aan fantastische geuren waarnemen, verschillende smaken ervaren en medicijnen vinden die Sri Lanka zo bekend maken. Rond slenteren doorheen het geurige loof en de cardamom bossen in de schaduw van gigantische tropische bomen geven je zintuigen en dan vooral je geurwaarneming een vernieuwde kijk op de wereld.

Tegen de avond maak je kennis met het religieuze leven en de bedebaartsoord "Tempel van de Tand".  In deze tempel ligt de tand van de Boedha.  Iedere dag komen pelgrims hier het heilig relikwie vereren.  De tand wordt bewaard in een reliekkamer op de bovenste verdieping van de Inner Tempel.  Bezoekers krijgen geen gelegenheid de tand zelf te bekijken.  Hij is opgeborgen in een schrijn, bestaande uit 7 in elkaar passende kleine gouden dagoba's, waarvan slechts de buitenste wordt getoond en dit alleen tijdens de poya-uren.  (het is hier heel druk, maar moet je gezien hebben...) 

Daarna transfer naar je gekozen hotel voor overnachting. 
Standaard hotel: The Mansion
Superior hotel: Cinnamon Citadel (superior kamer)
Luxe hotel: The Kandy House (Deluxe kamer)

Dag 5 * Kandy
Na het ontbijt bezoek aan de Royal botanical garden in Peradeniya.
Deze botanische tuin was origineel aangelegd door een Sinhala Koning en werd later door de Britten uitgebreid. Met zijn 147 acres biedt het een verbazingwekkend variëteit aan bomen, planten en bloemen.
Nuwara Eliya, door zijn levenswekkende klimaat en landschap is het Sri Lanka’s meest populaire bergvakantieoord. Nuwara Eliya is ook het hart van Sri Lanka’s thee-produktie en brengt het grootste deel van ‘s werelds best thee voort. Sri Lanka’s hoogste berg Pidurutalagala met zijn 8282 feet is tevens hier te vinden. 

Na de middag is er wat vrije tijd om de stad te verkennen of om langs te gaan bij één van de juwelierszaken, bekend voor hun edelstenen.
Standaard hotel: The Mansion
Superior hotel: Cinnamon Citadel (superior kamer)
Luxe hotel: The Kandy House (Deluxe kamer)

Dag 6 * Kandy - Bentota
Na het ontbijt zet de reis zich verder naar het gekozen beach resort voor een welverdiende rust aan de Indische Oceaan.
Standaard hotel: The Surf (superior kamer)
Superior hotel: Avani Bentota (Superior kamer)
Luxe hotel: Villa Bentota (Villa Room)

Dag 7  * Bentota
Tijd om te relaxen en te genieten
Standaard hotel: The Surf (superior kamer)
Superior hotel: Avani Bentota (Superior kamer)
Luxe hotel: Villa Bentota (Villa Room)

Dag 8 * Bentota - Colombo - luchthaven
Na het ontbijt neem je afscheid van je hotel en staat je chauffeur je opnieuw op te wachten voor een laatste rit naar de luchthaven (+/- 4 uur).  Indien de tijd het toelaat kan je nog eventjes stoppen in Colombo voor een citytour.


Opmerking: programma kan aangepast worden naar eigen wensen.  Bijvoorbeeld verlengen aan het strand is mogelijk.

Data & Prijzen

Prijs 2015 - 2016:
Individuele afreis met wagen en chauffeur/gids  
 (vanaf 2 personen)
Op basis van half pension (ontbijt + avondmaal)

STANDAARD ACCOMMODATIE (te vergelijken met 3*+ & 4* hotels)
Vanaf € 799 per persoon, op basis van 2 deelnemers
Vanaf € 689 per persoon, op basis van 4 à 6 deelnemers
Supplement single kamer: € 295 per persoon
Prijs voor gezinnen met kinderen - 12 jaar is op aanvraag.

SUPERIOR ACCOMMODATIE (te vergelijken met 4* en 4*+ hotels)
Vanaf € 996 per persoon, op basis van 2 deelnemers
Vanaf € 907 per persoon, op basis van 4 à 6 deelnemers
Supplement single kamer: € 360 per persoon
Prijs voor gezinnen met kinderen is op aanvraag.

BOUTIQUE ACCOMMODATIE (stijl apart, kleinschalige 4* à 5* hotels)
Vanaf € 1.540 per persoon, op basis van 2 deelnemers
Vanaf € 1.415 per persoon, op basis van 4 à 6 deelnemers
Supplement single kamer: € 845 per persoon
Prijs voor gezinnen met kinderen is op aanvraag.
Opmerking: half pension niet mogelijk in The Wallawa

Supplement voor hoogseizoen (jan, feb, maart) en Kerstperiode zijn op aanvraag.


Data 2015 - 2016:
8 daagse individuele rondreis met chauffeur en wagen / 7 nachten ter plaatse
De afreisdatum kunt u zelf kiezen volgens de vluchten van de luchtvaartmaatschappijen (Sri Lankan Airlines, Etihad Airlines, Jetairways, Qatar Airways, ...)


Inbegrepen in de prijs:

 

 

 • Luchthaventransfer bij aankomst in Colombo
 • Alle accommodatie volgens gekozen categorie  (standaard - superior - boutique hotels)
 • Verblijf op basis van half pension (ontbijt + avondmaal)
 • Transport met een wagen en een Engelstalige chauffeur  (met uitz. tijdens de stranddagen)
 • Begeleiding van een Engelstalige lokale gids  (met uitz. tijdens de stranddagen)
 • Entrée ingangen van de vermelde excursies 

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Internationale vlucht naar Colombo
 • Reisverzekering (annulerings- en bijstandsverzekering)
 • Visumkosten
 • Supplementen tijdens hoogseizoen en Kerstperiode
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Niet vermelde maaltijden, dranken, excursies,
 • Video en Camera permits
 • Bij betaling met kredietkaart is er een verhoging van 2%

Opmerking: de prijzen zijn gelinkt aan de USD en kunnen dus ten alle tijden wijzigen.

 

Informatie ter voorbereiding van je reis

REISDOCUMENTEN
U dient in het bezit te zijn van een internationaal reispas, nog 6 maanden geldig na retour. Voor aankomst in Sri Lanka dient u een Electronic Travel Authorisation (ESTA) aanvragen via de website www.eta.gov.lk  Dit geldt voor alle bezoekers, ook voor kinderen jonger dan 12 jaar.  Het visum kost 50 USD voor een verblijf tot 30 dagen.  Het bedrag dient online betaald te worden met een kredietkaart.  Het is ook nog mogelijk om het visum aan te kopen bij aankomst in de luchthaven, maar dan is het visum duurder 75 USD pp.  Wij raden daarom aan om het visum op voorhand aan te vragen en te betalen.

INENTINGEN.
Sri Lanka is geen risico gebied voor wat betreft malaria of andere tropische ziekten. Raadpleeg Uw arts voor precieze informatie hieromtrent.

TEMPERATUUR.
Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met een temperatuur die het hele jaar door  rond de 30 graden schommelt. De verschillen tussen de seizoenen zijn de hoeveelheden regen die uit de hemel vallen. Aangezien we door verschillende zones trekken (dry zones en wet zones) zal er wel af en toe een buitje vallen, maar in het algemeen dient U rekening te houden met warm, droog zomerweer.

VERKEER.
Het verkeer in Sri Lanka kent de zelfde wetten als in de jungle. Het recht van de sterkste. Wij raden U ten stelligste af om zelf een wagen of brommer te huren. Het is gewoon niet veilig genoeg voor de gedisciplineerde westerling. Bovendien rijdt men hier links. U beschikt over een mini-van met ervaren chauffeur waar U onbeperkt gebruik kan van maken. Voor eventuele verplaatsingen tijdens de drie dagen aan het strand maakt U het best gebruik van de voertuigen van de respectievelijke hotels of van een driewieler. Wij geven U de contactnummers van betrouwbare driewielers.

VOEDING.
Sri Lankanen hebben een zwak voor stevig gekruide maaltijden en de chillie is nooit ver weg. Wees voorzichtig met het eten van te "spicy" eten. Ons darmstelsel is er niet tegen bestand.

FOOIEN.
Het is in Sri Lanka de gewoonte om fooien te geven wanneer men tevreden is over de service. In de meeste restaurants wordt 10% service taks geind. Dit staat apart op de rekening vermeld en wordt op het einde van de maand onder het personeel verdeeld. Zo krijgt de afwasser ook iets. Chauffeurs verwachten ook een fooi als beloning voor de service. U beslist uiteraard zelf of  Uw "driver" hiervoor in aanmerking komt.

MUNTEENHEID.
De lokale munteenheid is de ROEPIE. De roepie is gekoppeld aan de dollar en vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 0.009 U$. ofwel  1 dollar = 110 roepies.
De Euro is niet gekoppeld en schommelt tussen de 125 en 175 Roepies. U kan geen Roepies importeren noch exporteren. Er staat een limiet op het binnenbrengen van vreemde deviezen van 10.000 U$.
Op de meeste plaatsen worden kredietkaarten aanvaard.

ZWEMMEN
in zee wordt in de meeste gevallen afgeraden wegens te sterke stroming . Aan de zuidkust zijn er echter wel voldoende plaatsen waar U veilig in zee kan zwemmen.

DE ZON
De zon schijnt in Sri Lanka bijna altijd en door de ligging dicht tegen de evenaar heel intens. Wees voorzichtig met overdadig zonnebaden en gebruik ALTIJD een creme met een heel hoge factor. Onder het motto "when in Rome walk with the Romans" raden we U aan net als de lokale bevolking U hoofd te beschermen door het dragen van een hoofddeksel.

MUGGEN
houden ook van de warmte en zijn dus talrijk aanwezig, vooral bij zonsondergang. Gebruik een spray met een hoge concentratie deet. verkrijgbaar in elke apotheekin Europa. Zeker meebrengen, want voorlopig niet in Sri Lanka verkrijgbaar.

TAAL.
De officiele talen zijn het Singalees, Tamil en het Engels. Met Engels komt U een heel eind.

TIJDSVERSCHIL met Europa is drie en een half uur in de zomer en vier en een half uur in winter.

Reisverslag Scouting Trip Sri Lanka - april 2013

 

Voor het reisversalg van onze scouting trip, klik hier


Xplore360° Special interest tourism - Kouterbaan 15 B, 1745 Opwijk (Belgium) - T: +32(0)52/36.94.08 - F: +32(0)52/35.37.84 - Lic. A6157
© 2008 All rights reserved - Algemene voorwaarden - Website: Projectweb.be